Kekemelik Nedir?
Kekemelik, konuşma sırasında anormal duraklar yaparak, sesleri ve heceleri uzatarak ya da tekrarlayarak konuşma akıcılığının bozulması durumudur.
Kekemeliğin nedenleri nedir?
Kekemeliğin nedenlerine ilişkin henüz bir bilgimiz yoktur. Farklı bireylerde farklı nedenleri olabilir ya da birkaç etken bir araya geldiğinde de ortaya çıkabilir. Kekemeliğin nedenleri ile kekemeliğin sürmesi ya da kötüleşmesinin nedenleri farklı olabilir.
Kekemelik duygusal ya da psikolojik sorunlardan mı kaynaklanmaktadır?
Kekeleyen çocukların kekelemeyen çocuklara göre daha fazla psikolojik sorunu yoktur. Genelde kekemeliğin duygusal travmaya bağlı olarak ortaya çıktığına inanmak için bir neden yoktur.
Kekemelik hangi yaşta ortaya çıkar?
Kekemelik çok erken yaşlarda başlar (2- 5 yaş). Bazen ilk kez okul çağında, daha nadir olarak da yetişkinlikte ortaya çıkmaktadır.
Galiba çocuğum kekelemeye başladı. Beklemeli miyim yoksa yardım mı almalıyım?
Çocuğunuzun değerlendirilmesi için bir uzmana başvurmalısınız. Bazı çocuklar pürüzlü konuşmalarının üstesinden gelebilirler, bazı çocuklar ise bunu gerçekleştiremezler. Kekemelik sorununa, gelişiminin erken aşamalarında müdahale edilirse önlenme olasılığı artar.
Kekemelik geliştiğinde tedavi edilebilir mi?
Evet. Hem çocukların hem de yetişkinlerin tedavisine yönelik bir çok başarılı yaklaşım vardır. Bir tedavi yaklaşımının diğerinden üstün olduğuna yönelik bilimsel veri yoktur.
Kekemelik iyileştirilebilir mi?
Kekemelik için iyileştirme terimini kullanmaktan kaçınmak en iyisidir. Kekemelik bir hastalık değildir. Amaç iletişimde başarılı olmak ve akıcılığı arttırmak olmalıdır. Kekemelik kontrol altına alınabilen bir problemdir.
Çocuğumun kekelediğini duyduğumda ne yapmalıyım?
Çocuklar genelde kekelediklerinin farkında değildir. Dikkatlerini kekelemelerine çekmeyin, “dur ve tekrar dene”, “konuşmadan önce düşün”, “daha yavaş konuş” gibi uyarılarda bulunmayın. Çocuğun söylediğini dikkatle ve sabırla dinleyin ve çocuğun nasıl söylediğine odaklanmayın.
Bu sorun için kim yardımcı olabilir?
Çocuklarda ve yetişkinlerde kekemelik sorunu ile ilgili deneyimi olan bir dil ve konuşma terapistinden yardım alabilirsiniz.