Kişinin, düşüncelerini ifade etmede ve söyleneni ya da yazılanı anlamada zorluk çekme durumudur. Afazi, beyin hasarı ile ortaya çıkar; sıklıkla felçli hastalarda ya da kafa yaralanmalarında gözlenir.
Normal ses perde (tiz-pes), şiddet (yüksek-alçak) ve kalite (kısık, çatlak, boğuk) açısından kişiye ve iletişimine uygun sestir. Kişi tiz ya da pes bir sesle, sürekli bağırarak ya da yavaş konuşuyor olabilir.
Kekemelik, konuşma sırasında anormal duraklar yaparak, sesleri ve heceleri uzatarak ya da tekrarlayarak konuşma akıcılığının bozulması durumudur.
Artikülasyon sorunu olan kişi, sesleri, heceleri ya da kelimeleri yanlış üretir; dinleyenler ne söylendiğini anlayamaz ya da kelimenin anlamından çok ne söylendiğini anlamak için daha fazla dikkat harcarlar.
Dil, insanlar arasında iletişimi sağlayan oldukça gelişmiş bir araçtır. Düşüncelerimizi, isteklerimizi ve gereksinimlerimizi iletebilmek için öğrendiğimiz koddur. Okumak, yazmak, konuşmak ve jestler dilin biçimleridir. Dil sözlü, yazılı ya da jestlere bağlı olabilir.
Tedavi çeşitleri büyük oranda yutma sorunlarının belirtilerine ve nedenlerine bağlıdır. Bunlar aşağıdaki durumları içerebilir. Yutma ve beslenmede yer alan kasların koordinasyonu, uyarılması ve güçlendirilmesi için egzersizler, Yutkunma ve beslenmeyi geliştirmeye yönelik donanım, özel yiyecekler veya teknikler.